Az energiatudatos ház 3.
2016. április 04. írta: Peter Nap

Az energiatudatos ház 3.

Hogyan csökkentsük a költségeket?

Egy új épület tervezésekor több dologra is érdemes odafigyelni, főleg ha szeretnénk minimalizálni a mindennapos energiaszükségletet – erről előző cikkeinkben bővebben írtunk. Azonban a már meglévő lakásban is érdemes lehet alkalmazni néhány praktikát, amelyek segíthetnek a kiadások csökkentésében. De mégis milyen lehetőségek kínálkoznak?

22117570_m.jpg

Az energiatakarékos házat „könnyű” felépíteni, hiszen a tervezés során minden kiváló lehetőséget bekalkulálhatunk. Lényegében csak meg kell hoznunk a döntést, hogy szeretnénk a lehető legjobb épületet létrehozni, és ehhez egyszerűen találhatunk szakszerű segítséget. Azonban „hozott anyagból” nehezebb dolgozni. Egy már felépített házból nem olyan egyszerű energiatudatos otthont varázsolni, de néhány kiegészítővel sokat tehetünk a költségek minimalizálása érdekében.

Az árnyékolás fontossága

Az épületek tájolása rengeteg segíthet az energiaszükséglet csökkentésében, azonban ha nem mi tervezzük meg az épületet, akkor ebbe nem sok beleszólásunk van. 

A napfény a legnagyobb segítségünk, ugyanakkor a legnagyobb ellenségünk is lehet. Ez alapvetően a tájolástól függ, de az árnyékolás is rengeteget segíthet. Még ha az épület felosztása nem is a legmegfelelőbb, egy kiváló megoldással rengeteget javíthatunk. Ma már közel ugyanannyit költünk az otthonunk hűtésére, mint a fűtésére, de az árnyékolásnak köszönhetően a kiadásokat csökkenthetjük.

A különleges szellőztetés 

Rendkívül negatív élettani hatása van annak, ha elhasznált levegőjű térben alszunk, dolgozunk, mozgunk vagy tanulunk. Éppen ezért Nyugat-Európában már kizárólag csak szellőztető rendszerrel ellátott épületek kivitelezésére van lehetőség. Ugyanis a modern épületek esetében a légtömörség és az energia felhasználás mértéke javul, azonban a zárt térben a levegő minősége romlik. Ennek megoldására született meg a rekuperátor, azaz a hővisszanyerős lakásszelleztető berendezés. 

Hogy ez miért hasznos?

Egy hőcserélő segítségével az elhasznált meleg levegővel felmelegíti a kinti hideget, így meleg friss levegőt kapunk a szobába. Egy ilyen gép kb. 75%-os hatásfokkal végzi a dolgát így 24 fokos belső levegő mellett melegítés nélkül csak hőcseréléssel 18 fokot tudunk bejutatni, szellőztetés nélkül.

A meglévő épületek energiahatékonysága

A szellőztetőt utólag beépíteni nem könnyű, de megoldható.  Ehhez födémátfúrásokra van szükség, tehát több lyuk lesz a plafonban.  

A már meglévő épületek energiahatékonyságát is javíthatjuk, házilag olcsón és igen kiváló ár/érték arányban. Ehhez érdemes fentről lefelé haladni, mert a meleg felfelé száll. A padlásfödém szigetelése házilag megoldható, egyszerűen kivitelezhető. Emellett az ablakok cseréje is igen sok nyereséget hoz. Ablakcserével együtt pedig foglalkozhatunk az árnyékolással is, mert a kettő „rokonszakma”. Ezt követően pedig dönthetünk a fűtési megoldások és/vagy a napelemes rendszer kiépítése mellett. 

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel, aki segít megvalósítani az elképzeléseit! Cégünknél az energiahatékonyság fokozásával kapcsolatos kérdéseire is választ kaphat. Keressen bennünket, és éljen Ön is egy gazdaságos épületben, minimalizálja a kiadásait.  

 

 

süti beállítások módosítása