Amit érdemes bekalkulálni
2016. március 04. írta: Peter Nap

Amit érdemes bekalkulálni

Az épületek energiafogyasztását befolyásoló tényezők

Előző írásunkban bemutattuk, hogy az épületek esetében mindig számolni kell bizonyos mennyiségű hőveszteséggel. Ennek mértékét a megfelelő hőszigeteléssel csökkenthetjük, aminek köszönhetően kevesebb energia lesz szükséges a fűtéshez. Azonban a szigetelés mellett további tényezők is hozzájárulnak az adott épület energiaszükségletének kialakulásához. Hogy mégis mik? 

15322866_m.jpg

Ha szeretnénk minél gazdaságosabban üzemeltetni egy épületet, akkor fontos, hogy megismerjük az energiafogyasztást befolyásoló tényezőket. Hiszen ezek fényében könnyebben és egyszerűbben alakíthatunk ki egy energiatudatos életet.

A külső tényezők

Vannak bizonyos dolgok, amelyekre ugyan nincs ráhatásunk, de mégis nagymértékben befolyásolják a szükségletek alakulását. 

A hőmérséklet rendkívül nagy mértékben befolyásolja az energiafogyasztást. Ugyanis ennek alakulása hatással van a benti hőmérsékletre, és adott esetben szükségessé teszi a fűtést vagy a hűtést. 

A napsugárzás szintén egy elég hangsúlyos tényező, amelyre nekünk nincs ráhatásunk. Az épületet érő napsugárzással lényegében három dolog történik – egy részét elnyeli a felület, egy részét visszaveri, és egy részét átereszti. 

A külső tényezők sorában meg kell említeni a szelet és a csapadékot is. Ezek megnövelik a hőveszteség mértékét – a szél hatására fokozott légcsere alakul ki, míg a csapadék megnöveli a hőátadás mértékét.

Az épületek jellemzői

Egy másik csoportba sorolhatjuk azokat a tényezőket, amelyek az adott épület tulajdonságaiból erednek. Ezekre már természetesen van ráhatásunk, és éppen ezért fontos figyelembe vennünk őket.

A hőveszteséget, és ezáltal az energiafogyasztás mértékét befolyásolja az épület alakja. A legideálisabb a kocka – pontosabban a gömb – forma lehetne, hiszen a térfogathoz képest ennek a legkisebb a lehűlő felülete. A legkedvezőtlenebbnek nevezhetjük a szabálytalan épületeket, amelyek több ki- és beugró homlokzati elemmel rendelkeznek.

A külső határoló szerkezetek (pl. redőny, zsalu) szintén befolyásolják az energiafogyasztás mértékét. Értelemszerűen ezek csökkentik a hőveszteség mértékét, amit az adott évszaknak megfelelően tudunk kamatoztatni – tehát pl. télen „benn tarthatjuk” a meleget.  

Az energiatakarékos élethez érdemes alaposan megismerni az épületre ható tényezőket. Ezek fényében ugyanos egyszerűbben formálhatjuk gazdaságossá az otthonunkat, úgy hogy az nekünk és a pénztárcánknak is megfelelőbb legyen.

süti beállítások módosítása