Fűtés árammal 2.
2016. február 18. írta: Peter Nap

Fűtés árammal 2.

Az elektromos padlófűtés

A mindennapok során megannyi alkalommal hasznosítjuk az elektromos áramot, ugyanis rengeteg eszköz működtetéséhez szükség van rá. A napelemes rendszereknek köszönhetően mindezt saját magunk is megtermelhetjük, ráadásul az otthonunk melegen tartására is felhasználhatjuk. De milyen lehetőségei vannak az elektromos fűtésnek?

41247334_m.jpg

Ilyen célra alapvetően két formában hasznosíthatjuk az áramot. Egyrészt kiegészítő fűtésként, amikor egy-egy helyiség melegítésére alkalmazzuk a különböző lehetőségeket – ezeket egy korábbi cikkben részletesen bemutattuk. Másrészt főfűtésként is alkalmazhatjuk, lényegesen kisebb fogyasztású, modern eszközök használatával. 

Például az elektromos padlófűtéssel

Ennek alapvetően két típusa ismert, a vízzel és az árammal melegítő változat.

A vizes padlófűtés alapvető működési elve, hogy az előállított  kb. 30-40 fokos meleg víz egy szivattyú segítségével jut el a fűtendő helyiség közelébe. Ettől az elosztó ponttól a padlóba helyezett csöveken keresztül áramlik a meleg víz, ami a hőjének jelentős részét átadja a környezetnek, majd „visszatér”. Ezt csak betonba lehet beszerelni, már az építkezéskor gondolni kell a kialakításra. 

A padlófűtés másik típusa elektromos árammal működik. Ehhez egy fűtőkábelt fektetnek le kígyóvonalban a padlóra. Ez a közeg felmelegszik, és folyamatosan biztosítja a padló fűtését. Ez nem csak betonba, hanem burkolat alá is kerülhet, de szintén nagyon fontos, hogy időben meg kell tervezni a beszerelését.

Mindkettőnek megvannak az előnyei, részletesebb információkért keresse a szakértőinket… 

Összességében elmondhatjuk, hogy ez a megoldás az otthoni fűtés egyik legkiválóbb formája. Nagyfokú kényelmet biztosít, hiszen folyamatosan melegen tartja a járólapot, laminált lapot vagy padlót. A kivitelezése általában egyedi tervek alapján készül, de szinte minden esetben gyorsan és egyszerűen. Amennyiben azonban meglévő lakásba szeretnénk megvalósítani a padlófűtést, akkor komolyabb kihívással kell szembenéznünk – ugyanis ebben az esetben fel kell törni a padlót. 

Lássuk most a lehetőség további előnyeit!

  • Nincs szükség kazánra.
  • Nem lesz szükség idővel a kémény cseréjére, tisztítására, karbantartására.
  • Nem lesznek fűtési vagy hatásfoki veszteségek.
  • A kivitelezés és a tervezés egyaránt egyszerű.
  • A vezérlés egyáltalán nem bonyolult, éppen ezért mindenki számára könnyen megtanulható.
  • Mivel elektromos árammal működik, ezért bárhol hasznosítható.
  • A padlófűtés olyan komfortérzetet nyújt, amelyet semmilyen más fűtés nem tud biztosítani. 
  • Nem szárítja a levegőt és gyors felfűtést biztosít. 
  • Napelem által megtermelt energiával is üzemeltethető. 

 

A padlófűtésnek tehát számos előnye van. A napelemes rendszerrel együtt pedig könnyedén 0 forintra csökkenthetjük a havi számlánkat, miközben az összes pozitívumot megtapasztalhatjuk.

süti beállítások módosítása