Napelem és napkollektor
2015. november 23. írta: Peter Nap

Napelem és napkollektor

Hasonlóak, de mégis különbözőek

Ma már nehezen találnánk olyan embert, aki nem hallott még a napelemekről vagy a napkollektorokról. Hiszen ezek szinte már minden nagyobb beruházású fejlesztésben, átalakításban vagy pályázatban helyet kapnak. De mik ezek és miért jók? És egyáltalán mi a különbség a lehetőségek között? Mai cikkünkben fény derül az igazságra.

14226107_m.jpg

A megújuló energiaforrások ma már egyre elterjedtebbek mind a világban, mind Magyarországon. Ezek közül is legtöbben a napenergiát hasznosítják, amellyel egy családi háztartás villamos energia és melegvíz szükségletének nagy részét (sok esetben a teljes egészét) fedezni lehet. Ehhez pedig nincs másra szükség, csak a megfelelő technológia beépítésére.

A hasonlóságok

Mindebből már kiderült, hogy a napelem és a napkollektor egyaránt a nap energiáját hasznosítja. Ez a legfontosabb, és szinte egyetlen hasonlóság a két rendszer között. Az alapötletet tekintve megegyeznek, de igazából rengeteg különbség fedezhető fel közöttük. 

Hogy mégis mik ezek az eltérések?

Röviden megfogalmazva a napkollektor melegvizet állít elő, míg a napelem villamos energiát. De ez még csak a jéghegy csúcsa!

A napkollektor sokak számára könnyebben megérhető, hiszen lényegében egyszerűbb a működési elve. Biztosan Ön is találkozott már azzal a ténnyel, hogy a napon hagyott víz felmelegszik, így tökéletesen alkalmas a zuhanyzásra. Ezt használja ki ez az elképzelés.

A napkollektor egy csövekből álló rendszer, amelynek több típusa van. Ezt általában a háztetőkre szerelik, így a benne keringő folyadékot a nap fényenergiája felmelegíti. Ez egy tartályban tárolódik, amely a tökéletes hőszigetelésnek köszönhetően melegen tartja a vizet. Így könnyen felhasználhatjuk a fűtés rásegítéséhez, fürdéshez vagy mosogatáshoz. 

A napelemek azonban teljesen más rendszerek!

Ez a technológia a villamos áram előállítására szolgál, amihez az ún. fotovoltaikus hatást használja fel. A napelem cellákat egy több lépéses folyamat során állítják elő, így többfajta típusa is ismert.

Ezek lapos- és cserepes tetőkre, valamint talajra is felszerelhetőek. A telepített modulokból álló rendszer felületét éri a napsugárzás, amelynek hatására egyenáram jön létre. Ezt az inverter váltóárammá alakítja, amit egyből használni lehet a háztartásokban, így idővel lenullázható az áramszámla. 

Mindezekből kiderül, hogy bár a napkollektor és a napelem is a nap energiáját hasznosítja, de teljesen más célra, és abszolút eltérő technológiával. 

 

süti beállítások módosítása