Az energiatudatos ház 1.
2016. március 21. írta: Peter Nap

Az energiatudatos ház 1.

A tervezés

Sokan álmodoznak arról, hogy milyen jó lenne egy alacsony költségű házban élni, ahol a fűtés számla nem emelkedik az egekbe télen, és ahol nem kell kifizetni egy vagyont a nyári meleg elleni küzdelem során. Éppen ezért megannyi praktikát alkalmaznak, amivel igyekeznek minimalizálni a kiadásokat. Azonban érdemes időben tervezni, hogy felépülhessen az energiatakarékos épület. De mégis mire kell figyelni az építkezés során?

41499525_m.jpg

Korábbi írásainkban bemutattuk, hogy egy épület energiaigényét mennyi dolog befolyásolja. Ennek alakulásához hozzájárul a hőveszteség és az aktuális időjárás, de nagy mértékben befolyásolják a lakók szokásai is. Mindezek alapján kialakul egy bizonyos energiaszükséglet, amely az adott épület komfortos működtetéséhez elengedhetetlen. 

Ahhoz, hogy ez az energiaigény a lehető legalacsonyabb legyen, odafigyelésre, valamint egyszerű logikára van szükség!

Hogy mit érdemes figyelembe venni az energiatudatos épület tervezésekor?

A hőhíd kerülése

A különböző építőanyagok és épületszerkezetek hővezetési sajátosságai igen eltérőek lehetnek. A hőhíd az egyes szerkezeti elemek csatlakozásánál alakul ki, és ilyenkor a jobb hővezető részek erősebben lehűlnek. Ez azért okoz problémát, mert ennek hatására megnő a hőveszteség, és ezzel együtt az épület energiaigénye is emelkedik és ezeken a pontokon meg fog jelenni a penész!

Éppen emiatt elengedhetetlenül fontos, hogy a tervezéskor kerüljük az eltérő tulajdonságú, és geometriai formájú szerkezetek alkalmazását. Ebből következik, hogy például az eltérő design elemekkel is csínján kell bánni.

A megfelelő tájolás

Rengeteget segíthet, ha az adott épület tervezésekor a tájolásra is nagy hangsúlyt fektetünk. Ennek célja, hogy a hőnyereséget maximalizálja – tehát a nap energiájából a lehető legtöbbet hasznosítsuk. 

Ha energiatakarékos épületre vágyunk, akkor elengedhetetlenül fontos a tervezés. Ennek végeredményeként igen gazdaságos lehet az otthonunk, amit a napelemes rendszerrel kiegészítve akár ingyen is üzemeltethetünk. A hőhíd elkerülésén és a tájoláson kívül mire kell még figyelni? A következő cikkünkben további hasznos tippeket találhat majd. 

süti beállítások módosítása