A napenergia átveszi a vezetést
2016. október 11. írta: Peter Nap

A napenergia átveszi a vezetést

Ha azt halljuk napelem, gyakran automatikusan a háztartásokban helyet kapó energiatermelő berendezésekre gondolunk.


Néhányan már a kezdet kezdetén bátran bele is vágtak egy-egy napelemes beruházásba és így mára már javában élvezik az ingyen energia előnyeit. Olyanok is akadnak, akik barátkoznak a gondolattal, információt gyűjtenek a témában és várnak.


Ellenérvek is születtek, de talán már kijelenthetjük, hogy a napelem szót hallva mindannyian egyfajta energiatermelő forrásra gondolunk.


A korai beruházók mára már tovább merészkedtek a napenergia kihasználásában: nekik már mindennapos, hogy napelemes, illetve napkollektoros rendszerek termelik az áramot és a meleg vizet otthonra.


Könnyű hozzászokni a jóhoz, és azt kell mondanunk, hogy egy átlagos családnál az autó a második olyan dolog, mely a legnagyobb költséggel jár. Mindenkit sokként ér egy-egy teli tankolás, még ha az olcsó, diszkont kúton történik is: heti rendszerességgel folyik ki a pénz a család kezéből.
blogelektromosauto.jpg
Akinek pedig napelemes rendszere van, még jobban elszokott a rezsifizetés kényszerűségétől és folyamatosan arra keresi a lehetőséget, hogy mégis, hogyan lehetne szinte ingyen etetni az autóját energiával.


Most az újdonság az elektromos autó. Képzeljük el, hogy hazatérve csatlakoztatjuk autónkat a hálózathoz és az vidáman feltöltődik. Nekünk ez egy huncut vasunkba sem kerül, hiszen az autónk azzal az energiával lakik jól, amit a saját napelemes rendszerünk termelt meg.


Utópia? Sci-fi? Korántsem!


Budapesten már 2 családi házba is telepítettünk bővíthető napelemes rendszert, ahol így tankolják az autót. Egy napelemes rendszer méretezése a házi fogyasztásra egyszerű matek.


Hűtésre, fűtésre tervezni komoly tapasztalatot igényel az épület energetikáját figyelembe véve, de azt, hogy egy villanyautó mennyit fogyaszt, megsaccolni sem tudjuk, hiszen nem csak a házat kell ellátni energiával, hanem az autókat is.
blogelektromosauto2.jpg


Örömmel jelenthetjük ki, hogy a Napelem a Házra csapatának már ebben is van tapasztalata. Ha Ön nem csak az otthoni sárga csekkeket, hanem a benzinkutakon hagyott évi súlyos százezreket, esetleg milliókat is megspórolná, vegye fel felünk a kapcsolatot!


Fogja Ön is munkára a napot!;)


Napelem?
süti beállítások módosítása