Az energiatudatos ház 2.
2016. március 30. írta: Peter Nap

Az energiatudatos ház 2.

A fontos szempontok

Egy újonnan megépített házzal kapcsolatban megannyi elvárás van. Ezek közül a legfontosabb, hogy költséghatékony legyen, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy hosszú éveken keresztül mennyit költünk a havi számlák rendezésére. Emellett természetesen lényeges, hogy minden igényt kielégítően tökéletes – tehát kényelmes, praktikus és esztétikus is legyen.  

42073932_m.jpg

A gazdaságos épület megépítéséhez érdemes több dolgot is szem előtt tartani. Korábban már említettük, hogy minden esetben fontos a hőhidak kerülése, hiszen ennek következtében a hőveszteség is minimalizálható. Emellett pedig a tájolásnak is kulcsfontosságú szerepe van, hiszen így a hőnyereség maximalizálása is lehetővé válik. Na de ezek mellett mire ajánlott még figyelni? 

Íme most néhány fontos szempont, amelyeket a tervezés során érdemes szem előtt tartani.

Az alaprajz minden esetben legyen egyszerű. Ugyanis minél tagoltabb egy épület, annál nagyobb felületen hűlhet le, és ezzel párhuzamosan megnő az energiaigénye is. Amennyiben mégis a tagolt elosztás tűnik a legpraktikusabbnak, akkor úgy spórolhatunk a legtöbbet, ha a tetőt nem osztjuk meg. 

Érdemes logikus térszervezést kialakítani, mert ennek köszönhetően sokkal energiahatékonyabb lakótereket lehet létrehozni, és az energiaszükséglet optimalizálása is egyszerűen elérhető.

A nyílászárók mérete és elhelyezése minden esetben igazodjon az adott helyiség funkciójához. Ez azért elengedhetetlenül fontos, mert a nagyobb üvegfelületek esetében ugyan sokkal több fény jut a szobába, de a hőveszteség mértéke is megnő. 

Mindenképp fordítsunk nagy figyelmet a hőszigetelésre. Ezen nem érdemes spórolni, hiszen a ráfordított összeg többszöröse takarítható meg. A megfelelő anyagok felhasználása, és a szigetelés elégséges vastagsága éppen ezért minden tervezés esetében elengedhetetlen. 

Már ebben a korai időszakban, a tervezés során találjuk ki a különböző szerkezeti megoldásokat. Gondoljuk végig, hogy milyen megoldást alkalmaznánk a fűtés és a hűtés esetében.

Hogy mindezek miért fontosak?

Mert ezeknek köszönhetően a lehető legoptimálisabban alakíthatjuk ki az épület energiaigényét. Ennek fedezéséhez pedig felhasználhatjuk a napelemes rendszert, így saját magunk termelhetjük meg a szükséges energiát – és létrehozhatunk egy ingyenesen fűthető-hűthető házat. 

Ön is szeretné energiatudatos házat?

Nálunk a napelemmel, a napkollektorral, a nyílászárókkal, az árnyékolástechnikával, a szellőztető rendszerekkel és a hőszivattyú-klímával kapcsolatos kérdéseire is választ kaphat. A 15 éves szakmai tapasztalatunknak köszönhetően Ön is rátalálhat a legjobb megoldásra. Vegye fel a kapcsolatot a szakértőnkkel, aki segíthet megvalósítani az elképzeléseit!

süti beállítások módosítása