Mennyi az annyi – hány év alatt térül meg a napelem ára?
2015. december 14. írta: Peter Nap

Mennyi az annyi – hány év alatt térül meg a napelem ára?

Tegyünk különbséget azon termékek között, amiknél van esély a megtérülésre és azok között, amik esetében kizárt, hogy valaha hasznot hozzon! A gázkazán soha nem térül meg, mindig költséget fog jelenteni, azonban a napelem pár év után jelentős összeget fog termelni Önnek!

Hogyan számolhatjuk ki egy napelem megtérülésének idejét? Milyen tényezők befolyásolják ezt a kérdést? Hány évig kell várnunk, míg a rendszer visszahozza a befektetés értékét? Mai cikkünkből választ kaphat ezekre a kardinális kérdésekre.

27847963_m.jpg

Szinte minden egyes vásárlás során felmerül a megtérülés kérdése. Természetesen ez annál komolyabb probléma, minél magasabb a befektetés értéke. Éppen ezért ez a pénzköltés egyik legmeghatározóbb szempontja, szinte mindig az ár alapján döntünk – de legalábbis alaposan elgondolkozunk a számokon. 

És ez a nagyobb befektetések során még fontosabb!

A megtérülés kérdése nem feltétlenül válik fontossá például egy mosópor vagy egy fogkrém esetében. Ellenben a napelemek magas bekerülési költsége minden egyes vásárlót elgondolkoztat. Vajon mennyi idő alatt térül meg? Egyáltalán megéri ez nekem?

A válasz: igen!

A megtérülés ideje sok mindentől függ, de szinte minden esetben elég  8 év (sőt, egyes esetekben akár 6,2 év is), hogy a befektetésünk „lenullázódjon”. Ezzel kapcsolatban fontos természetesen a bekerülés költsége, az áram jelenlegi ára és annak várható emelkedése, illetve a napelem amortizációjának mértéke. 

De hogyan számoljuk ki a megtérülés idejét?

Ehhez vegyünk alapul egy 5kWp napelemes rendszert, amely – a szakmai tapasztalatok szerint – évente 6000kWh energiát termel meg.

Bekerülési költség: kb. bruttó(!) 2,1 millió forint. Ebben az esetben már kiváló minőségű napelemes rendszerünk lesz, az elérhető egyik legjobb inverterrel. Rendelhetünk internetes követést is minimális felárért! 

Az áram ára: jelenleg 43 Ft/kWh (a három szolgáltató átlagára). A jövő ugyan kifürkészhetetlen, de az elmúlt évek alapján az árak emelkedésére számíthatunk. 

Nézzük, most mi is történik az anyagi helyzetünkkel, ha egy ilyen napelemes rendszert vásárolunk.

Ez már az első napon a megtermelt áram révén gyakorlatilag pénzt termel, de mivel éves elszámolása lesz a szolgáltatóval így hagyjuk a napi/havi összegeket - nézzük inkább az évest.

Az 5KW-os rendszer optimális esetben 6000kWh termeléssel számolva jelenlegi áron 258,000 Ft-ot termel. Ez alapján tehát mindenféle támogatás nélkül 8,1 év múlva visszakapja a befektetett összeget. És lesz egy jelentős értéket képviselő 5 kW-os rendszere, ami ettől kezdve további 4-5 évtizeden keresztül hasznot termel majd!  Ha 8 év alatt megtérül, akkor kiszámolható, hogy 4, 5, 6 év alatt mekkora hasznot hozhat!

Hogyan csökkentheti a megtérülési időt?

Az utóbbi években egyre többen igényelnek lakáselőtakarékossági támogatást a hitel helyett. Ennek nagyszerűsége, hogy az állam minden évben 30 százalékkal növeli a megtakarított összeget. Ezt felhasználva tovább csökkenthetjük a napelemek költségeit, és így akár már 6,2 év alatt is megtérülhet a befektetés. 

Biztos akadnak, akik idegenkednek, de nálunk rengeteg vásárló a különböző előtakarékossági konstrukciókat kihasználva jutott napelemes rendszerhez!

 

süti beállítások módosítása