5 dolog, amit figyelembe kell vennie a napelemek telepítése előtt
2016. július 20. írta: Peter Nap

5 dolog, amit figyelembe kell vennie a napelemek telepítése előtt

Egyre elterjedtebb, hogy az emberek otthoni használatra vásárolnak napelemet. Hosszú távon bizony jelentős összegeket spórolhat meg azzal, hogy a természet megtermeli az Ön számára a villamos energiát.

Egy napelem élettartama kb. 50-60 év. Eleinte nagyobb kiadással kell számolni, hiszen „valamit valamiért”, de gondoljon arra, hogy hosszú távon kifizetődő lesz befektetése, ráadásul a környezetért is tesz.

49589593_m.jpg

Az első és legfontosabb dolog, hogy a telepített napelemeknek legalább az otthon energiaellátását kell fedeznie, ehhez pedig szükség van arra, hogy pontosan tisztában legyen azzal, mennyi energiára van szüksége.

A továbbiakban pedig még 5 szempontot ismertetünk.

1. Mennyi kw/h-t használ el egy nap alatt?

Hogy ezt kiderítse, nézze meg a villanyszámlát vagy forduljon áramszolgáltatójához. Ez segít majd abban, hogy kiválassza a megfelelő napelemeket.

2. Hova helyezné el a napelemeket?

Optimális esetben oda kell telepíteni őket, ahol a legtöbb fényt kapják. Ha a htető tájolása nem a legoptimálisabb, akár meg is lehet osztani a rendszert, hogy a napjárás szerint a leginkább kihasználja a tetőfelületet. Ha megvan a hely, akkor már könnyebb meghatározni a méretet is.

3. Monokristályos vagy polikristályos?

A monokristályos napelemek teljesítménye nagyobb, ugyanakkor az áruk is magasabb.

4. Teljesítmény

Ez arra utal, hogy a napelem mennyi energiát képes elnyelni. Ha egy napelem mellett a következő értéket tüntették fel: +/-5 %, az azt jelenti, hogy mennyit ingadozhat a teljesítménye. Így ha az 5-ös számot egy 100 W-os napelem mellett látjuk, akkor sem kell meglepődni, ha az 95 W, esetleg 105 W teljesítményt produkál.

5. Előre tervezés

Mivel ez egy hosszútávú befektetés, gondoljuk arra is, hogy mik azok az okok, amik miatt megnövekedhet az energiaigényünk, és a tervezéskor ezekkel is kalkuláljunk (mint pl. bővül a család, a ház bővítését, esetleg egy műhely kialakítását tervezzük).

süti beállítások módosítása