Fűtés árammal 1.
2016. február 03. írta: Peter Nap

Fűtés árammal 1.

A kiegészítő elektromos fűtés

Bár volt idő, amikor a gyertya fénye mindenhez elegendő volt, az elektromos áram ma már az élet elengedhetetlen része. Éppen ezért rejlik hatalmas lehetőség a napelemes rendszerekben, amelyek segítségével megtermelhetjük a szükséges áramot, amit akár a fűtéshez is felhasználhatunk. 

12289267_m.jpg

Az elektromos fűtést használhatjuk az épület főfűtésére, ha kizárólag ez a megoldás szolgál a különböző helyiségek melegen tartására. De a célja lehet a gázfűtés kiegészítése, vagy esetleg egy lakatlan épület fagymentesítése is. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ezek közül melyik lehetőséget szeretnénk kihasználni, mert minden formához más-más fűtőtestre van szükség. 

Lássuk most a kiegészítő fűtés lehetőségeit!

A legismertebb az olajradiátor, egy klasszikus elektromos fűtőtest. Ebben a fűtőszálakat egy hőálló szilikon olaj veszi körül. A működése közben a fűtőszálak felmelegítik az olajat, ami egyenletes hőmérsékletet biztosít. Ennek hőtartó funkciója (is) van, tehát miután lekapcsoljuk az áramforrásról, nem hűl ki egyből. Ezeknek szinte kivétel nélkül állítható a hőfoka, és az újabb típusúakon már szobatermosztát és időzítő is található. Ez a lehetőség alapvetően zárt helyiségek fűtéséhez javasolt, vizes térben és felügyelet nélkül tilos a használata.

Az elektromos konvektorok gyorsabban melegednek fel, mint az olajradiátorok. A kialakítására jellemző, hogy a fűtőszálak nincsenek szigetelve, ezért rendkívül óvatosan kell bánni velük. Ugyanis a benne izzásban lévő cekász miatt könnyen meggyulladhat a beleejtett tárgy. Ez az eszköz természetesen több fokozatba kapcsolható, egyes típusain időzítő és ventilátor is van. Alapvetően hordozható, de kizárólag zárt térben érdemes használni – a vizes helyiségeket kerülve.

A kiegészítő fűtés harmadik lehetősége a hősugárzó. Ez egy kicsi, könnyen hordozható és azonnali felmelegedést lehetővé tevő eszköz. Infravörös sugárzást bocsát ki, ami a levegőt nem, de a testben elnyelődve azokat felmelegíti.

A fenti 3 berendezés hagyományos pazarló régi elavult fűtési eszköz. A legtöbb ember fejében ezek miatt a berendezések miatt alakult ki joggal az a vélemény, hogy árammal fűteni nem hatékony és rettentően drága!

Ezeket a berendezéseket napelemmel üzemeltetni nem szerencsés, rengeteget fogyasztanak és nem igazán hatékonyak!  

A napelemek által megtermelt energiát könnyedén felhasználhatjuk fűtéshez is. Ehhez csupán modern elektromos berendezésekre van szükségünk. Ezek között azonban megannyi lehetőség kínálkozik, mondhatnánk: ahány ház annyi szokás.

Minden épület más és más. Van különbség alapterületben, elosztásban, fűtési rendszerekben (radiátor, falfűtés vagy padló) és az épület energia igényében is.  Ehhez kell a szakértő, aki meg tudja mondani melyik házhoz melyik megoldás passzol, vagy mit kell tenni ahhoz, hogy épületünket a legolcsóbban tudjuk fűteni.

 

süti beállítások módosítása